Μυκηναϊκό Ειδώλιο, Ψ

Μυκηναϊκό Ειδώλιο, Ψ

Μυκηναϊκό ειδώλιο, ή όπως αλλιώς ονομάζεται Ψ.


Χειροποίητο ορειχάλκινο γλυπτό, με εγγύηση ποιότητας. Παραδοσιακά φτιαγμένο με τη μέθοδο χύτευσης μετάλλου και με οξείδωση παρόμοια με του μουσείου.


Τα σχηματικά γυναικεία ειδώλια με τα χέρια διπλωμένα ή υψωμένα σε στάση δέησης αποτελούν τους συνηθέστερους τύπους μυκηναϊκών λατρευτικών αντικειμένων. Είναι μικρά, χειροποίητα και αποκαλούνται "τύπου Φ, Ψ και Τ" λόγω της ομοιότητάς τους με τα αντίστοιχα ελληνικά γράμματα. Το συγκεκριμένο ειδώλιο ανήκει σε ένα πρώιμο στάδιο της εξέλιξης των ειδωλίων τύπου Φ, όταν ακόμη τα χέρια αποδίδονταν με περισσότερο φυσιοκρατικό τρόπο (τύπος πρωτο-Φ).
Τα μυκηναϊκά ειδώλια αρχίζουν να κατασκευάζονται στα τέλη του 15ου αι. π.Χ. και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται μέχρι τα τέλη του 12ου αι. π.Χ.

Ειδώλια γυναικείων μορφών ανευρίσκονται συχνά σε μυκηναϊκά ιερά, τάφους ακόμη και οικίες. Ο συμβολισμός τους ήταν πολυσύνθετος και η χρήση τους πιθανότατα ποίκιλλε ανάλογα με την περίπτωση. Γενικά, πάντως, θεωρείται ότι συμβολίζουν θεότητες, ενδεχομένως με γονιμικές ιδιότητες (κάποια ειδώλια τύπου Φ κρατούν βρέφος στην αγκαλιά και αποκαλούνται "κουροτρόφοι"). Καθώς, ωστόσο, πανομοιότυπα ειδώλια ανευρίσκονται συχνά σε παιδικούς τάφους, κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι ενδεχομένως χρησίμευαν και ως παιχνίδια.

Λεπτομέρειες
Βάρος 200g
Ύψος 14cm
Υλικό Ορειχάλκινο

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha

Αποστολή

Αποστολή σε όλο τον Κόσμο

Χειροποίητα Αγάλματα

Παραδοσιακά φτιαγμένο με τη μέθοδο χύτευσης μετάλλου και με οξείδωση παρόμοια με του μουσείου.

  • Views: 622
  • Κατασκευαστής: Theodosopoulos Artgreka
  • Κωδικός Προϊόντος: 035A
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο

Ετικέτες: 035, Μυκηναϊκό Ειδώλιο, Ψ